måndag 30 mars 2015

Museibesök - Göteborgs Världskulturmuseum

När vi kom till Göteborgs världskulturmuseum var jag ganska trött efter de andra två museibesöken, som jag då inte tyckte gav mig särskilt mycket. I receptionen fick vi trevligt bemötande av en kille som berättade för oss om deras utställning Jordlingarna. Han själv eller någon annan i personalen brukade klä ut sig till jordlingen Uffe Ufo som kom till oss på Tellus från en annan planet och var nyfiken på  vilka vi var. Här var det inte jordlingen som var guiden utan barnen som besökte utställningen som fick vara det. Under tiden ställde Uffe Ufo många frågor till barnen om oss människor på jorden och hur vi lever här.



Detta är en utställning jag gärna skulle besöka med en förskolegrupp. Idén med att låta barnen vara guider tycker jag var lysande. Detta gör att det blir mer diskussioner och barnen barnens tankar och funderingar tas tillvara på. Att utställningen var riktade till just barn gick inte att ta miste på då allt som fanns där var i barnens nivå. Skyltar som var uppsatta med faktatext stod på ett sätt som var riktade till barnen och den fakta som var skriven handlade om jorden och vi som bor på den. Det var kul att se att utställningen tog upp en del av våra sinnen. Sinnena har varit en stor del av det som vi berör under våra workshopar. Här använder utställningen sig av olika lampor där vissa ställen var dämpad belysning och vissa lampor illustrerade stjärnhimlar och olika ljus i rörelser. Barnen kunde lyssna i hörlurar och uppleva olika platser som handlade om språket, tecken, naturen, farliga saker, rytm och sömn.



Här upplevs olika sinnesstämningar 




Skyltar som beskriver de olika platserna i utställningen. Skyltarnas text var riktad så att barnen lätt skulle kunna ta till sig det som stod.

Detta är en bra utställning att besöka med barn i ett tema om rymden och alls lika värde. Alla är vi olika men lika mycket värda.
Där fanns mysiga klossar som illustrerar olika "jordlingar". Man såg att klossarna skiljde sig från varandra. Alla ser vi olika ut men är ändå lika. Jag gillade dessa klossar då klossarna utstrålade ett budskap samtidigt som barnen leker med dem.



Bra budskap till värdegrundsarbete. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010) kan du läsa följande:

"Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen"  (Lpfö 98, 2010 s.4).

"Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten. Omsorg om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten" (Lpfö 98, 2010 s.4).




Det ställdes också ut saker. Saker i montrar för att inte man ska kunna röra. Ett bra budskap som visar att man ej får röra eftersom man inte kan det. Det är bra att det är konkret för barnen, att det inte går att ta på när man inte får det heller. Men i en monter hade det satt likadana saker utanför glaskuben just för att barnen skulle kunna få se, känna och klämma, vilket jag tyckte var kanon, då barn har nyfikenheten i sig och vill känna på saker. Detta nämnde även Karin Olsson Lindström (1) från textilmuseet. Hon berättade om hur människor gärna vill klämma och känna på saker, och för att göra det mer tydligt för besökarna som går på museum är det ett bra sätt att låsa in saker som ställs ut bakom glas, detta för att  tydliggöra att man i detta fall inte får känna och klämma. 


Bilden till höger visar montern med sakerna som man inte fick röra, men utanför hade lika saker placerats för att barnen skulle få känna på dem.



Här följer en länk till Världskultur museet i Göteborg utställning om jordlingarna: 



Referenser:
Karin Olsson Lindström, Föreläsning/Workshop om textilmuseet i Borås, Campus Varberg, 2015-03-09

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: SkolverketTillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar